GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE  AN

IUBIREA VA BIRUI

 

 

Viața este darul lui Dumnezeu, și se derulează în timp. Cel mai adesea oamenii sunt preocupați de viitor.Am intrat în al treilea an al mileniului III. Întrebările care frământă omenirea exprimă îngrijorarea în fața viitorului! Acum întreaga lume este sub presiunea ideii de război ( America - Irak) și a consecințelor ce pot decurge din acest fapt. Criza economică, sărăcia, șomajul, provoacă îngrijorarea imediată a multor oameni. Dar și gândul la un viitor așteptat cutremur ca și evoluția neprevăzută a vremii (friguri și călduri excesive, secetă, incendii și inundații) constituie și ele elemente de preocupare și neliniște.

Toate aceste rele sunt fără îndoială motive serioase ca viața omului să fie într-o continuă nesiguranță. Dar a trăi mereu cu acest stres, înseamnă a duce o viață chinuită, bolnavă.

 

                                                   Cum trebuie să privească creștinul viitorul?

 

Omul fără Dumnezeu ia asupra sa povara timpului; greutățile și neprevăzutul sunt pentru el teama cea mare. El trebuie să rezolve totul prin el însuși. Creștinul în fața timpului și a greutăților nu este singur- el este cu Dumnezeu!  „Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor” ne spune Mântuitorul.                               

Creștinul privește viitorul cu toată responsabilitatea și trebuie mereu să pregătească acest viitor,  dar el evaluează viitorul într-o perspectivă spirituală: are mereu conștiința prezenței, ocrotirii și proniei lui Dumnezeu, așa cum are și conștiința dreptății și a judecății lui Dumnezeu.„Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui, și toate celelalte vi se vor adăuga vou㔠ne îndeamnă Mântuitorul. De aceea, pentru creștin viitorul își găsește totdeauna rezolvarea în împlinirea voii lui Dumnezeu, a poruncilor Lui. Iar poruncile zidesc omul îndreptându-i atenția spre Dumnezeu și spre semeni.

Observăm  că dacă omul fără Dumnezeu se pune pe sine în centrul atenției și face totul prin el și pentru el, creștinul, după învățătura Mântuitorului, Îl pune mai presus de orice pe Dumnezeu : „să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot cugetul tău și cu toată puterea ta”. Iubirea de sine, trebuie să fie pentru un creștin măsura cu care el să-și iubească aproapele: „iar pe aproapele tău (să-l iubești) ca pe tine însuți!”

Astfel învățătura creștină elimină egoismul și egocentrismul ( fac totul prin mine și pentru mine) și cultivă dragostea de Dumnezeu și de semeni.

Iată așadar rezolvarea tuturor problemelor împovărătoare: iubirea nu face războaie, nu sufere să fie șomeri, nu îngăduie să fie săraci și necăjiți, bolnavi și însingurați; iubirea îmblânzește natura, pentru că frigul și arșița, seceta și cutremurul sunt răspunsul naturii în fața omului lipsit de ascultare și recunoștință, de iubire față de Creatorul universului- Dumnezeu.

              Gândurile pline de griji, teama în legătură cu viitorul nesigur nu macină viața creștinului. Cu toată responsabilitatea și cu tot efortul de care este capabil omul trebuie să se îngrijească de cele trebuincioase, dar mai presus de toate creștinul trebuie să-și umple inima de iubire față de Dumnezeu și față semeni. Prin iubire omul ajunge la aseamănare  cu Dumnezeu; în iubire omul se întâlnește cu Dumnezeu; devenind iubire, omul se împărtășește de Dumnezeu, și acolo unde este Dumnezeu nu este nici o lipsă !

                                                                                                                                                 Pr.Mircea Stoleriu

          

 

 

                    Înapoi la prima pagină